blog

Hogyan írj regényvázlatot 1. rész

Miről is szól a Hogyan írjunk regényvázlatot 1. rész című blogbejegyzés? Első körben általatok is gyakran feltett kérdésekre kerestem a válaszokat. Mi a vázlat? Mik az előnyei, és mik a hátrányai a részletes regényvázlatnak? Hogyan láss hozzá?

  Minap egy nagyon kedves barátom keresett fel, hogy segítsek neki megnézni és dönteni a vázlatírási módszerek között, mert végre neki szeretne állni első regénye tervezésének, hogy mielőbb megírhassa. Az ő és a hozzá hasonló alkotó kedvű írók kedvéért teszem közzé az írói dokumentum alapjait, amivel a segítségemet kérőkkel részletesen szoktunk foglalkozni.

Mi az a regény vázlat?

  A vázlat olyan dokumentum, amely fontos tervezett információkat tartalmaz a regény felépítéséről, cselekményéről, karaktereiről, jeleneteiről és egyéb ötletekről. Ez olyan, mint a regényed csontváza.

  A vázlat lehet egyoldalas írásbeli dokumentum vagy átfogó vizuális elképzelés, amely diagramok, képek segítségével ábrázolod az információ és az ötletek közötti kapcsolatot, és a kettő között valami. Ha van helyed, vagy ha kevés az időd és kihasználsz minden 10 percet, felírhatod a mondatokat indexkártyákra, és kiteheted a falra, parafatáblára, szekrényre, hogy megkönnyítsd a részek megtekintését és alakítását. Minden eseménynek egyetlen, rövid mondatnak kell lennie (pl. Markus ellopta a kenyeret.). Az eseményeket elhelyezheted fejezetenként, mert ha külön papíron van, a vázlatozás vagy írás közben jött ötleted, meglátásod szerint könnyedén áteheted máshová, akár másik fejezetbe, vagy más események közé. De ha egy füzeted van, ott is bátran elkezdheted. Az egésznek a lényege, hogy írd, és fogadj meg egy tanácsot, ha jön maga a történet, eléd tolulnak a jelenetek, tolakodnak a szereplőid, akkor írd le szépen, ami eszedbe jut! Az elején fontos a vázlatok alapjait lerakni, de a regényírás közben is bármikor visszatérhetsz, sőt, vissza is fogsz térni a vázlataidhoz. Tehát te csak írj! 🙂

  A vázlatírás további, kézzelfogható technikáiról fogok még szólni, egy másik bejegyzésben, amit ide is  belinkelek majd, hogy segítsek neked választani a te ehetőséged és személyiséged szerint.

Mik az előnyei és hátrányai a vázlat létrehozásának?

  Egyes írók nagyon szívesen készítik el a regény részletes körvonalait. Az új regényírók különösen hasznosnak találják a tervezés elkészítését. Mások úgy vélik, hogy az előre vázolás csökkenti a történet útközbeni felfedezésének örömét. Azt állítják, hogy a vázlat alapján történő munka azt jelenti, hogy írás közben már nem alakítja többé az ötleteit. Az én véleményem szerint igenis, közben is alakulhat, sőt átalakulhat a sztorid, ha viszont lefekteted az alapokat, célratörőbb leszel, a fő vonalaktól biztosan nehezebben térít el bármi, és így egy ilyen nagy volumenű mű, mint a regényed, gyorsabban és fókuszáltabban elkészülhet, mint vázlat nélkül, legyen az kis vagy nagy regény. Be kell látnunk ugyanis, hogy nem olyan egyszerű és hétköznapi feladat megbirkózni egy vagy több regény megírásával. Ha mégis így volna, szerintem szinte mindenki írna legalább egy regényt.

 Az irodalomban vannak tervezett körvonalakat használó regényírók, és azok, akik nem ismerik el ennek fontosságát. Ez utóbbi hírességek közé tartozik például: Margaret Atwood és Stephen King. A tervtábor neves erősségei pedig például: Ernest Hemingway és a Harry Potter szerzője, JK Rowling.

  Bár minden író különbözik, van néhány általános előny és hátrány, amelyet figyelembe kell venni, mielőtt elkészíti az új vázlatát. ezek következnek most:

A vázlat létrehozásának előnyei:

1.       > Segít a nagy kép megjelenítésében.

2.       > Nyomon követi a sztorit.

3.       > Rögzíti, mely jelenetek hová kerülnek.

4.       > Világosan bemutatja a karaktereket.

5.     > Útmutatóként szolgál az író blokkjának feloldásában, amikor elakad.

6.      > Tisztítja a központi részt, hogy elkerülje a „zavart”.

–   Tehát tisztán  tartja az összefüggéseket, és a célon, fókuszon tartja a figyelmed.

A vázlat létrehozásának hátrányai:

1.       >   Arra késztethet, hogy folyamatosan szöveges narratívát írj.

2.     > Ha túl szorosan követed, akkor formulásnak és kényszerűnek érezheted.

3.     > A bemutatás helyett inkább az elmondáshoz vezethet.

4.     > A karakterek gyakran valótlan döntéseket hoznak, kizárólag a vázlatpontok alapján, a cselekedetek természetes eredménye helyett.

  A világon a legjobban eladott szerző, Stephen King állítólag arra esküszik, hogy bő vázlatok helyett inkább érdekes karaktereket tesz nehéz helyzetekbe és meglátja, hogy mi történik. Híres gondolata: “A vázlat az utolsó forrás a rossz fantasztikus íróknak, akik isteni mesterműveket akarnak írni.” 


  Emellett mind a tervezők, mind a nem tervezők egyetértenek egy dologban: nincs helyes út a regényíráshoz, vagyis valójában mindenkinek más és más.. Egyszerűen attól függ, hogy milyen író vagy, és mi működik érted. 

  Láthatod, milyen fontos, hogy megtaláld a saját módszereidet és eszközeidet, hogy kiválaszd és gyakorold velük a regényírást. Tőlem ilyen megértéseket és felismeréseket kaphatsz, nem csak első könyves íróként, az Első Könyves Mentor Programon vagy a KönyvíróiKonzultáción, ha szólsz, hogy szeretnéd megírni a könyved és segítsek elindulni.

  Egy biztos, hogy a részletes előretervezés ellenzői is szinte kivétel nélkül készítenek legalább egy rövid kis összefoglalást a kigondolt könyvükről. 

  A tervezés, a regényvázlat halhatatlan módszereit más alkalommal fogom részletesebben ismertetni, kezdve a szinopszistól az egészen mélyreható vázlatig, és az építő manuális kialakításhoz hasonlatosan a Hópihe metódus használatáig.

 

Lássuk azonban, hogyan kezdheted most el a fejedben megfogant sztorid felvázolását! Fogd a jegyzetfüzetedet és az Indexkártyáidat, és jegyezd fel a következőket!

Mi az a három alapkérdés, amelyet alapvetően meg kell válaszolni

   A karakterek felsorolása, ismertetése és a történet struktúrájának pontjai mellett a vázlatnak általános képet kell adnia a történet pontos irányáról, valamint az elsődleges konfliktusokról és feszültségekről, amelyek érdekessé teszik az olvasóknak. Tehát a vázlat létrehozásakor először is tedd fel a következő kérdéseket:

1.            Mi a történet fő ígérete, elköteleződése? A regény végéig meg kell oldania az olvasója számára tett ígéreteit.

2.                  Milyen időbeli nyomás hat a történet karaktereire?

3.            Mi veszélyezteti a regény főszereplőjét? A főszereplőkre nehezedő nyomás fokozódik-e a történet előrehaladtával?

  A Hogyan írjunk regényvázlatot? című cikksorozat folytatásában arról írok, hogy ezzel a klasszikus módszerrel hogyan írjunk meg egy alapvető, bő vázlatot a regényünkhöz. 

  Egyszóval folytatása következik… to be continued… 🙂

Ide linkelem a folytatásokat, hogy könnyebben navigálj a blogomon.

Még szintén kedvelheted...

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük